Beton Silim Parlatma

Beton Silim Parlatma

Beton yüzeyinde tozuma yapan yumuşak katmanın kazınması, gerekli tamiratların yapılması, Lityum silikat ile sertleştirilmesi ve reçine elmaslarla mekanik olarak silinmesi sonucunda tozuma yapmayan ışıl ışıl yepyeni bir görünüme kavuşmasını sağlayan sisteme verilen addır. Bu sistem beton zemin kaplamalarına ekonomik bir alternatif ve diğer kaplamaların ön hazırlıklarını, eski kaplamaların kaldırma işlemlerini de kapsadığı için tüm kaplama türlerini tamamlayıcı bir uygulamadır.

Mat Beton Silim

16-30-60-120 grit metal silim, 50 grit reçine silim ve lityum silikat sıvı yüzey sertleştirici uygulamalarını içeren tozumaz mat yüzey endüstriyel zemin uygulama sistemidir. Endüstriyel zemin projelerinde hızı ve ekonomikliğiyle beraber minimum zeminin düzgünlük ihtiyacını karşılarken betonlara 10 yıl boyunca tozumazlık özelliği kazandırır. Kullanım alanları; Otoparklar, Üretim Tesisleri, Fabrikalar ve diğer mekanlardır.

Yarı Parlak Beton Silim

16,30,60,120 Grit metal silim, 50,100,200 grit reçine silim , 400, Grit parlatma, Lityum Silikat Sıvı Yüzey Sertleştirici, , uygulamalarını içeren yarı parlak endüstriyel zemin sistemidir. Kullanım alanları Otoparklar, üretim tesisleri, fabrikalar, depolardır. 16-30-60-120 grit metal silim, 50-100-200 grit reçine parlatma lityum silikat sıvı yüzey sertleştirici ve gloss sealer uygulamalarını içeren tozumaz yarı parlak yüzey endüstriyel zemin uygulama sistemidir. Prestijli projelerde kaymayan, lastik izi oluşturmayan, aşınma dayanımı arttırılmış ve kimyasal dayanıma haiz beton parlatma uygulamasıdır. Endüstriyel zemin projelerinde hızı ve ekonomikliğiyle beraber minimum zeminin düzgünlük ihtiyacını karşılarken betonlara 10 yıl boyunca tozumazlık özelliği kazandırır. Kullanım alanları; Otoparklar, Üretim Tesisleri, Fabrikalar ve diğer mekanlardır.

Tam Parlak Beton Silim

16,30,60,120 Grit metal silim, 50,100,200 grit reçine silim, 400,800,1500,3000 Grit parlatma, Lityum Silikat Sıvı Yüzey Sertleştirici Densifier ve Sealer uygulamalarını içeren tam parlak endüstriyel zemin sistemidir. Prestijli projelerde kaymayan, lastik izi oluşturmayan, aşınma dayanımı arttırılmış ve kimyasal dayanıma haiz beton parlatma uygulamasıdır. Kullanım alanları üretim tesisleri, fabrikalar, gıda tesisleri, eğitim kurumlarıdır.

Beton Silim Parlatma Aşamaları

Beton parlatma, zemin teknolojisinde gelinen en son nokta olarak bilinir. Mevcut beton zeminleriniz SLP Beton Parlatma makineleri ve aşındırıcı elmaslar ile silinerek beton yüzeyinin zayıf tabakası kazınır. Daha güçlü bir yüzey elde edilerek mekanik parlatma işlemi yapılır. Beton zeminlerin parlaklığını SLP beton parlatma makineleri ve yüksek kaliteli parlatma elmasları ile İstediğiniz parlaklık seviyesinde bırakabilirsiniz. Beton parlatma uygulaması yapılmış yüzeylere honlama (parlatmanın başlangıç) aşamalarında Lityum Silikat uygulanır.

Bu kimyasal beton içerisindeki kalsiyum hidroksit ile reaksiyona girer kalsiyum silikata dönüşür. Bu sayede beton sıkılaşır, parlatılmış beton yüzeyler daha güçlü ve dayanıklı bir hale gelir. Beton parlatma uygulamasına karar verilmiş bir projede, yeni dökülecek zemin betonlarının vibrasyonu yapılıp hava kabarcıkları alınırsa kuş gözleri denilen küçük deliklerin oluşumu önlenir ve bu sayede beton parlatıldığı zaman daha estetik ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olur.

Beton Silim Parlatma Uygulaması

Beton parlatma, zemin teknolojisinde gelinen en son nokta olarak bilinir. Mevcut beton zeminleriniz SLP Makine Beton Silim ve Parlatma Makineleri ve aşındırıcı elmaslar ile silinerek beton yüzeyinin zayıf tabakası kazınır. Daha güçlü bir yüzey elde edilerek mekanik parlatma işlemi yapılır. Beton zeminlerin parlaklığını SLP beton parlatma makineleri ve yüksek kaliteli parlatma elmasları ile İstediğiniz parlaklık seviyesinde bırakabilirsiniz. Beton parlatma uygulaması yapılmış yüzeylere honlama (parlatmanın başlangıç) aşamalarında Lityum Silikat uygulanır. Bu kimyasal beton içerisindeki kalsiyum hidroksit ile reaksiyona girer kalsiyum silikata dönüşür. Bu sayede beton sıkılaşır, parlatılmış beton yüzeyler daha güçlü ve dayanıklı bir hale gelir.

Beton parlatma uygulamasına karar verilmiş bir projede, yeni dökülecek zemin betonlarının vibrasyonu yapılıp hava kabarcıkları alınırsa kuş gözleri denilen küçük deliklerin oluşumu önlenir ve bu sayede beton parlatıldığı zaman daha estetik ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Silpa yapı olarak bizler, Türkiye’nin en büyük beton parlatma firması olma özelliğini taşımaktayız. 2002 den bu yana içerisinde bulunduğumuz sektörde bir çok başarılara imza attık. Sektörde bir çok önemli kuruma iş yapmış ve devamlı olarak hizmet veren firmamız, zeminle alakalı tüm sorularınıza cevap verebilecek niteliktedir. Firmamız aynı zamanda makine satışı da gerçekleştirdiği için en son teknoloji makineleri uygulama esnasında kullanmaktadır.

Beton Silim Uygulama Alanları

  • Beton parlatma uygulamalarında,
  • Beton yüzeyini korumak ve güçlendirmek için,
  • Beton zeminleri renklendirmek için,
  • Eski beton zeminlerin onarılmasında,
  • Bozuk zeminlerin düzeltilmesinde,
  • Tozuma problemi olan zeminlerde,
  • Kaplama yapmadan önce zemin hazırlığında (Epoksi, Seramik, Mikrobeton v.b.),
  • Kaplama yapmadan beton zemini kullanabilmek için,
  • İzolasyon öncesi yüzey hazırlamak ve eski izolasyonları kaldırmak için,
  • Epoksi yapmadan önce yüzey hazırlığı yapmak ve eski epoksi boyaları kaldırmak için,
  • Beton zemin kot düzeltmeleri yapmak için,
  • Betonda perdahlama yapmamak, hatalı perdahlamaları düzeltmek için,
  • İnşaat sonrası kaba temizlik yapmak için,
  • Daha parlak, temiz ve kolay temizlenebilir hijyenik zeminler oluşturmak için,
  • Yansımayı arttırarak daha aydınlık zeminler oluşturmak için,
  • Lastik izini önlemek için,
  • Betonarme duvar, kolon ve tavanlarda temizleme, tozuma önleme ve bürüt yüzey görmek için silim yapılır,
  • Beton birleşim yerlerindeki hatalar, kaba inşaat sırasında zemine verilen hasarlar, yağmurda kalan veya perdah hatası olan zeminler gibi birçok problem beton silim yöntemiyle düzeltilir ve parlatma yapılır,
  • Beton zeminlerdeki kot problemleri, üzerinde çalışma yapan transpalet, forklift, Reach truck, VNA Forklift, robotik taşıyıcılar v.b. cihazların geçişine engel teşkil ediyor veya çalışmayı zorlaştırıyorsa özel beton silme yöntemleriyle kot, zemin düzeltme çalışmaları yapılarak yüzey kullanışlı hale getirilir,
  • Fabrika depo v.b. gibi işletmelerde zemindeki onarımlar beton silim ile yapılır,
  • Yüksek hassasiyette zemin gerektiren makine yerleşimlerinde beton silim ile zemin düzeltilir,
  • Konut projelerinde yerden ısıtma yapılan uygulamalarda şap kalınlığının kurtarmadığı durumlarda Beton Freze + Beton silim ile düzeltme yapılır.
  • Beton zeminlerde silim ve tamirat aşama aşama yapılarak yüzey düzeltilir, parlatılır.

Beton parlatma, yeni nesil silim makineleri ve özel elmaslar ile lityum silikat (sıvı yüzey sertleştirici) kullanılarak, eski veya yeni beton yüzeylere kazıma, honlama ve parlatma aşamalarıyla parlak görünüm ve tozumazlık kazandırma uygulamasıdır. Temel olarak, parlatma aşamaları ile ölçülür. Kazıma katı ne kadar çok olursa, maruz kalan agregalar o kadar büyük görünüm sağlar ve parlatma asaması ne kadar çok olursa görünümde de o kadar parlaklık olacaktır. Zemin parlatma uygulaması yapıldıktan sonra zemin tozumazlığı ve aşınma dayanımı uzun süre sağlanmış olacaktır. Parlaklığın koruma süresi betonun yapısı, kullanım şekli ve bakım yöntemlerine göre olacaktır. Günlük bakım ve temizleme pedleri ile zemin bakımı yapılmalıdır. Bakım ve temizliği düzenli yapılan zeminler parlaklığını kaybetmeyecektir. Zamanla yıpranan, parlaklıklarını kaybeden zeminler tekrar düzeltme aşamaları ile aynı parlaklığa ulaştırılabilir. Beton parlatma bir yüzey kaplama yöntemi değildir, beton zemine ve çevreye zararlı kimyasal kullanılmaz. Uzun ömürlü ve ekonomik zeminler elde edilir.

Mevcut Zemin Uygulaması

Beton parlatma, hâlihazırda mevcut olan zemine uygulanabilme kabiliyetinden dolayı, en çok tercih edilen, sürdürülebilir kullanım kategorisine girer. Kullanılmış olan betonu parlatarak, yeni beton dökümü ve uygulama masraflarını elimine edersiniz. Agregaların gözükmesi istenmiyorsa, ilk silim basamağı daha ince elmas tanecikleri bulunan elmaslar kullanılarak, betonun sadece “şerbet” denilen kısmının parlatılması sağlanabilir. Beton yüzeyinde oluşan derin çizikler veya çukurları yok etmek için epoksi esaslı tamir harçları kullanılır.

Yeni Beton Uygulaması

Yeni dökülüp parlatılacak betonlar, 28 günlük kürlenme süresini doldurmasının ardından eski beton zeminlere nazaran daha az iş gerektirdiği için kolayca beton parlatma yapılabilir. Beton parlatma yapılacak beton yüzey, dekoratif olarak agregaların (dere taşı, granit veya siyah bazalt karısımı gibi) betonun içine dâhil edilmesi gibi bazı seçenekler sunar. Bunu önceden hazırlama seçeneğinizin olması estetik ve dekoratif zeminler oluşturmanıza olanak verecektir. Ayrıca, beton parlatma yapılan zeminiler ışığı yansıtma özelliğine sahip olup, özellikle ofis binaları, oteller, restoranlar ve kamu tesisleri gibi alanlar için önemli bir estetik sağlar. Yeni yapıların endüstriyel zeminlerinde parlatma ile uzun yıllar aşınma dayanımı ve koruma sağlanır.

Kazıma

Endüstriyel zeminlerin beton yüzeyleri genellikle perdahlıdır veya epoksi, pvc, linolyum gibi kaplamalar bulunmaktadır. Betonun yüzeyden bu kaplama malzemelerinin temizlenmesi ve şerbet tabakasının alınması özel beton silim ve parlatma makinaları ile yapılır ve bu işleme "Beton Zemin Kazıma" denir. Bu işlem yapılırken makinelerde metal kazıma elmasları kullanılır. Makinelerin dönüş hızı ve ağırlıkları ile elmaslar beton yüzeyin kazınmasını sağlar. Kazıma esnasında oluşan tozlar endüstriyel vakum makineleri ile torbalanarak ortamdan uzaklaştırılır.

Mat bir görüntü oluşturmak ve zemine kayganlık direnci sağlamak için yapılan işleme “Honlama” denir. Bu aşamada genellikle resine elmaslar kullanılır. Resine elmaslar, metal elmasların bıraktığı çizikleri kaybeder aynı zamanda parlatma aşamaları için uygun yüzeyi oluşturur. Honlama yapılmış yüzeyler mat ile parlak yüzey arası görünüme sahip olacaktır.

Beton yüzeyini sertleştirmek ve yoğunluğunu artırmak, betonu parlatmaya hazırlamak amacıyla Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler kullanılır. Eski veya yeni betonlarda kullanılabilir. Bu uygulama hafif basınçlı pompa ile beton zemine püskürtme yapılır ve mop yardımı ile yüzeye dağıtılır. Lityum silikat içerikli sıvı yüzey sertleştiriciler betonun içerisine penetre olur ve betonun içinde tozumaya sebep olan kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit ve alkali metal hidroksitleri ile reaksiyona girer ve yüzeyi yoğunlaştırarak sertleştirir. Betonun tozuması tamamen engellenmiş olur. Lityum silikat uygulanmış beton daha yoğun, daha sert, daha dayanıklı, suya ve aşınmaya karsı dirençlidir.

Parlatma

Beton zeminlerde parlatma uygulaması; kullanılacak elmas asamaları, beton yüzeyin durumu ve talep edilen parlaklık seviyesine göre degismektedir. Beton içeriğinde bulunan doğal agregaların ortaya çıkartılması talep ediliyorsa daha fazla aşamada metal elmaslarla başlanıp ve devamında resine elmaslarında daha fazla kullanılmasıyla betonun parlatılması sağlanır. Beton yüzeyin düzgünlük durumuna göre daha ince elmaslar kullanılarak daha hızlı parlatma elde edilebilir. Beton yüzeyler; TAM PARLAK,YARI PARLAK ve MAT PARLAK olarak tercih edilebilir.

Renk & Estetik

Bazen standart parlatılmış gri beton kullanılacak alana uygun değildir. Beton yüzey herhangi bir tasarım veya renk paletinde çalısmak üzere boyanabilir. Kullanılan beton renklendirici boyalar transparandır, beton içine penetre olacaktır. Boyalar sadece betonun rengini degiştiremez, aynı zamanda betonun parlak görünümünü kaçınılmaz olarak arttırır. Parlatılmış beton zeminler estetik ve farklı görünümler kazandırma açısından elverişlidir. Parlatma aşamasında zeminlere firma logoları, uyarılar, işaretler ve ayırıcı çizgiler gibi uygulamalar yapılabilir.

Sealer Uygulama

Seal uygulama, betona nüfuz ederek yüzey filmi oluşturmadan koruma sağlar. Zeminde oluşacak lastik izini ve lekeleri engeller, su ve nem gibi durumlara karşı koruma sağlar. Sızdırmazlık özelliğine sahiptir. Kaymaz bir yüzey oluşumu ve kimyasal dayanım sağlar. Bu uygulamada seal, hafif basınçlı pompa ile beton zemine püskürtme yapılır ve mop yardımı ile yüzeye dağıtılır. Akabinde zemini 38 derece sıcaklığa kadar ulaştıran ileri teknoloji burnisher makinası ile betona penetre edilmesi ve aynı zamanda yüzeydeki parlaklığının artırılması sağlanır. Sealer, betonun içindeki kimyasallarla reaksiyona girer ve betonun iç kısmında sertleşir. Ağır dış etkenlere maruz kalmadığı sürece uzun yıllar özelliğini korur. Hızlı reaktif olan, kokusuz, çevre dostu bir üründür.